De begrippen Techniek=Troef en TechXperience gaan verdwijnen

Vanaf 1 januari 2019 zullen de begrippen Techniek=Troef en TechXperience verdwijnen. De activiteiten van beide techniekpromotieplatforms gaan op in de lijnen Werken voor Morgen (bedrijfsleven) en Talent & Loopbaan (onderwijs) van AgriFood Capital Werkt!, het arbeidsmarktprogramma in Noordoost-Brabant. De leden van de stuurgroep Technologie & Innovatie worden ondergebracht binnen de stuurgroepen van beide lijnen. De vertrouwde gezichten Marga Huijbregts en Henny Knechten behouden hun taak binnen de arbeidsmarktregio. Zo blijft aanspreekpunt Henny Knechten haar makel- en schakelfunctie uitoefenen.

Met deze positieve inbedding sluiten de beide platforms in de regio een lange periode af van respectievelijk 17 en 10 jaar met vele hoogtepunten. Van Kunstructeur en recentelijk nog het 100.000ste bedrijfsbezoek voor leerlingen, tot samenwerkingen met o.a. de zorgsector en technische events in de bibliotheken in de regio.

De gemeente ‘s-Hertogenbosch omarmt al jaren de activiteiten van TechXperience speciaal voor het primair onderwijs en blijft dit ook doen. Dit deel van de activiteiten gaat dan ook verder onder de naam Knooppunt Technologie 073. Als Bossche educatieve Makelaar neemt Henny Knechten hierin de regie en werkt samen met de vertrouwde namen als Chris Dorna, Kitty van Kemenade en Rigarda van den Berg.

Meer informatie: info@knooppunt-technologie.nl

“Ik en mijn Robot” – Het robotfeest in de bibliotheek in uw gemeente

Dit grote Robotfeest is voor kinderen tot ongeveer 88 jaar. Het robotfeest kent ook een lezing door Nick van Breda. Nick is 26 jaar,  een echte changemaker en inmiddels internationaal TedXspreker. Hij werkt aan vernieuwend onderwijs en denkt mee over oplossingen voor wereldvraagstukken o.a. door het organiseren van hackathons. In de lezing ‘Ik en mijn robot’ neemt hij je mee in de wereld van robots en de gevolgen van digitalisering.  Op 22 november komen we met onze robots in actie in de bibliotheek in ’s-Hertogenbosch, in het voorjaar 2019 volgen Rosmalen, Vught, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren. Voor dit najaar staan Boekel (week van de media) en ook Schijndel (21 november) gepland. Wees welkom!

Inspiratiesessies voor docenten: Wat is het Mobiel Ontdek Lab?

Voor het voortgezet onderwijs in Noordoost-Brabant heeft AgriFood Capital het Mobiel OntdekLab (de MOL) ontwikkeld. De MOL bestaat uit een aantal kisten met programmeerbare Hi-Tech apparaten. Deze kunnen inclusief lesmateriaal kosteloos bij ons geleend worden. Via inspiratiesessies kunnen docenten kennis maken met de MOL. Meld je aan via h.knechten@agrifoodcapital.nl Inmiddels hebben al meer dan 1500 leerlingen en veel docenten al de kans gehad om met de MOL te experimenteren.

Aanmelden voor gastles voor het Voortgezet Onderwijs

AgriFood Capital is officieel hotspot geworden voor het landelijke gastlessenzogeregeld.nu in de regio Noordoost Brabant. Het is een online ontmoetingsplaats voor scholen en bedrijven waar vraag en aanbod voor gastlessen samen komen. Om het effect van een gastles te vergroten wordt er voor de bedrijven een training verzorgd. U kunt zich hier als school aanmelden. https://www.gastlessenzogeregeld.nu/aanmaken-schoolprofiel/persoonlijke-gegevens

Nieuwe programmamanager TechXperience

Theo Prinssen wordt fulltime leidinggevende bij de Talenacademie binnen het KW1C. Dit houdt in dat Theo gaat stoppen met het programmamanagement van TechXperience. Zijn collega mw. Henny Knechten zal deze regierol overnemen en zij zal worden bijgestaan door Chris Dorna, hij is al 12 jaar betrokken bij TechXperience. Voor informatie 06-25171164

Natuurlijke vragen, onderzoeksvragen uit de natuur

woensdag 19 september 2018 15.00 -17.30

Tuinderij De Scheve Schup te Vught

We beginnen weer

Na een verdiende vakantie beginnen we weer.  Ook komend schooljaar zijn er weer een aantal bijeenkomsten van het Netwerk Leerkrachten WTE van Den Bosch en omstreken.  We blijven elkaar ontmoeten, elkaar inspireren, ondersteunen en ontwikkelen. Ik heb er weer zin in om dit weer samen te doen.Lees verder

11 april 2018: Van goed idee tot team mee!

Hoe krijg ik mijn team mee?

WTE-bijeenkomst woensdag 11 april 2018
15.00 -17.30

Enthousiasme

Daar sta je dan. Je hebt gezien dat een nieuwsgierig kind een leergierig kind is en dat je deze onderzoekende houding wilt stimuleren bij álle leerlingen in je klas. Je bent dolenthousiast. Eigenlijk zouden alle teamleden van je school dit moeten omarmen.
Maar hoe krijg je je team mee?

Lees verder

Ontwerpend leren is geen sprookje!

woensdag 24 januari 2018 15.00 – 17.30
Basisschool ’t Talent te Schijndel

Doorgaan

Na een aantal bijeenkomsten in schooljaar 2016-2017 was er de wens om door te gaan. Om elkaar te ontmoeten en samen kennis te delen, aan de slag te gaan en elkaar te inspireren. Woensdag 24 januari 2018 zijn jullie allemaal weer van harte welkom. Neem ook gerust je collega’s mee.Lees verder

Kunstructeur

Techniek is overal. Maar vaak zien leerlingen dat niet. Met het project Kunstructeur wil TechXperience! techniek in combinatie met kunst toegankelijk maken voor zowel jongens als meisjes uit de hele lijn van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Juist kunst leent zich bij uitstek om leerlingen met techniek aan de slag te laten gaan. Dat leidt tot creativiteit en be- en verwondering. Deelnemende scholen kunnen hierbij rekenen op een inspirerend project. Er zal voor docenten ondersteuning worden gegeven d.m.v. workshops. Bovendien bieden experts uit het bedrijfsleven ondersteuning in de klas.

Het Kunstructeur project doen we jaarlijks in samenwerking met SM’s (Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch).

Elk jaar werken de kunstwerken van een bepaalde kunstenaar als inspiratiebron.
Er wordt met de leerkrachten gezamenlijk gestart in september in het SM’s. Via workshops wordt iedereen op weg geholpen. Ook kan er een inspirerende start gemaakt worden met de leerlingen in het SM’s. Daarna gaan de leerlingen er mee aan de slag en kan er hulp geboden worden in de klas. Een en ander zal uitmonden in een tentoonstelling op de eigen school en een selectie daarvan op een expositie in november in de educatieruimte van het SM’s.

Voor dit project is een aparte website op het adres: www.kunstructeur.nl.

Onder het kopje Inspiratie staan voorbeelden ter inspiratie, maar ook te gebruiken technieken voor de kunstwerken en een Kunstructeur-logboek met te nemen stappen.