Fontys start afstudeerrichting Digitale geletterdheid en Informatica

Fontys Lerarenopleiding Tilburg start per 1 september 2021 met de nieuwe afstudeerrichting Digitale geletterdheid & Informatica van de Lerarenopleiding Techniek (tweedegraads, deeltijd). Er bestaat al een afstudeerrichting Science & Technology, die zich richt op werkplaatstechniek en het leergebied Mens en Natuur en nu komt er een tweede afstudeervariant ‘Digitale geletterdheid & Informatica’, die zich meer gaat richten op digitale techniek en het leergebied Digitale Geletterdheid. Fontys is hiermee uniek en speelt in op de toekomstige vraag naar dit soort docenten.

Klik hier voor meer informatie

Knooppunt verzorgt workshop Programmeren bij Bossche Talent School

Woensdag 29-7-2020 was Knooppunt Technologie ook bij Bossche Talentschool. Het was de bedoeling dat Chris Dorna een workshop over het programmeren van de Arduino zou verzorgen. Omdat Chris echter moest wachten op de uitslag van een Coronatest heeft Jasper de workshop gedaan. In plaats van de Arduino heeft met tien leerlingen micro:bits met neopixels geprogrammeerd. Leuk dat merendeel deelnemers meisjes waren!

 

First Lego League 2020/2021

Hoewel het thema officieel pas in mei bekend gemaakt wordt, laat First LEGO League al wel een leuke teaser video zien waarin het thema wordt uitgebeeld. En wat zien we daar? Tijdens het First LEGO League seizoen 2020/2021 word je uitgedaagd om uitvindingen en innovaties te bedenken rondom sport en technologie!

Lees verder

Digitale gastcolleges Heineken

HEINEKEN Nederland Supply (brouwerij Den Bosch & Zoeterwoude) biedt in deze vreemde tijd van thuisstudie digitale gastcolleges aan voor het MBO.

Vanwege de ontwikkelingen rondom COVID-19 breekt er voor de gehele onderwijssector in Nederland een nieuwe tijd aan, waarin de transformatie naar digitaal lesgeven van essentieel belang is. Alle carrièrebeurzen en bedrijvendagen zijn tot nader orde stopgezet. Dit betekent dat de link tussen het bedrijfsleven/toekomstige werkgevers en de studenten een stuk lastiger is geworden.

Omdat Heineken gelooft in het talent van de toekomst, dragen zij in deze tijd een steentje bij door experts vanuit Heineken hun kennis te laten delen met studenten. Op dit moment heeft Heineken vakinhoudelijke experts die thuis aan het werk zijn. Daarom gebruikt zij deze periode om kennis te delen en studenten een kijkje te geven in de toekomstige kansen die liggen bij Heineken.

Het aanbod

Medewerkers brengen hun inhoudelijke expertise over op studenten over specifieke onderwerpen. Denk hierbij het aanbieden van een les in online theorie of een verwerkingsopdracht en uiteraard bestaat er dan ook de mogelijkheid vanuit de studenten om tussentijds vragen te stellen aan experts. Dit kan vormgegeven worden door middel van een online gastles, een Webinar, een Q&A, een podcast,  een Kahoot-quiz et cetera.

Week voor Zorg & Techniek geannuleerd

Beste collega’s,

Gisteren heeft het kabinet bekend gemaakt dat alle scholen tot 6 april dicht zijn. Scholen dienen alleen de leerlingen op te vangen van ouders met vitale beroepen.
Daarnaast zal er gekeken moeten worden naar digitaal onderwijs. Aangezien er naar alle waarschijnlijkheid nog een inhaalslag dient plaats te vinden als de scholen weer open zullen gaan, hebben veel scholen ervoor gekozen om alle activiteiten en excursies tot en met de meivakantie af te schaffen.

Ook de organisaties en bedrijven hebben op dit moment andere prioriteiten. Wij hebben veel bewondering voor de zorgsector. Op dit moment wordt veel van ze gevraagd.
Wij hebben ook veel bewondering voor alle andere bedrijven. Met (waarschijnlijk) weinig personeel, hetzelfde werk verrichten is geen vanzelfsprekendheid.

Op dit moment ligt de prioriteit dus helaas niet bij de week voor zorg en techniek. Dit betekent dat de voorbereidingen voor de week voor zorg en techniek stil komen te liggen en dat wij genoodzaakt zijn deze te annuleren.
Wij hopen in de toekomst alsnog deze week met elkaar vorm te geven.

Hartelijke groet,

De organisatie

Margo van den Oord – Ondernemend Onderwijs ’s-Hertogenbosch
Roos van Gemert – Zwijsen College
Jeroen Hellemons – Transvorm
Frank Brouwers – Rodenborch-College
Chris Dorna – Knooppunt Technologie 073
Henny Knechten – Knooppunt Technologie 073

***AFGELAST *** O&O leernetwerkbijeenkomst woensdag 1 april 2020 15.00 – 17.30

Beste allemaal,
Nu het zeker is dat de komende weken, zeker tot 6 april de scholen gesloten zijn, moet ik ook de geplande bijeenkomst op woensdag 1 april afgelasten.
Er zal een nieuwe datum gepland worden en ik zal jullie hierover op de hoogte houden.Heel veel succes de komende tijd en tot ons volgend contact.

Met vriendelijke groet,

Kitty van Kemenade
Coördinator Leernetwerk O en O leren

Bouwen aan O&O

O&O leren binnen het thema wonen en bouwen
Leernetwerk O&O Den Bosch e.o.
woensdag 1 april 2020
15.00 -17.30
KC Wikveld, locatie Zeis, Den Bosch

Bouwen

Een stad of dorp is nooit af. Er wordt altijd wel ergens gebouwd. Een nieuw huis, een nieuwe wijk, een nieuwe brug en soms een nieuwe school. Als je zo’n bouwplaats loopt dan komen vanzelf de vragen: kun je ook bouwen met iets anders van stenen en beton? Hoe kun je zo hoog bouwen? Hoe maak je het stevig? Zakt dat zware gebouw niet in de grond? Vragen die mee de klas in kunnen om daar verder te onderzoeken en uit te proberen.

Wonen

Rondom wonen zijn ook heel veel vragen die de basis kunnen zijn voor mooie leeractiviteiten. Onderzoeken hoe verschillende de mensen wonen over de hele wereld of in ons eigen land. Of hoe men vroeger woonde? Misschien is het ook leuk om te fantaseren hoe dit in de toekomst is.
Daar kunnen dan weer ontwerpopdrachten uitkomen.

Niet stapelen maar vervangen
Bouwen en wonen heeft mogelijkheden genoeg om niet alleen als los project gedraaid te worden maar geïntegreerd in de lessen. Er wordt gerekend, gemeten, geteld, vergeleken, verslag gelegd, vragen geschreven, woordenschat uitgebreid en heel veel overlegd. Zo komt het er niet bij en kan het de bestaande taal of rekenopdrachten vervangen.

Bouw mee aan O&O

Iedereen, of je nu lesgeeft aan de jongste, de oudste of de leerlingen die meer uitdaging nodig hebben is welkom om aan te sluiten bij deze middag. Naast ideeën en kennis over ruimtevaart in je lessen, kom je ook in contact met collega’s om ervaringen uit te wisselen.

Woensdag 1 april is iedereen van 15.00 tot 17.30 van harte welkom bij KC Wikveld, locatie Zeis in Den Bosch.
I.v.m. het aantal koekjes, koffie en thee is het fijn als je je aanmeldt. Dit kan via:
kitty@knooppunt-technologie.nl

kitty@knooppunt-technologie.nl
Netwerk leerkrachten WTE Den Bosch eo
@leernetwerk_o_en_o

Download uitnodiging in pdf

Koninklijke onderscheiding voor Willem Poen

Onze voorzitter Willem Poen uit Sint-Michielsgestel kreeg op 26 april jl. de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk als medeoprichter van Hermes Business Netwerk, Stichting de Zilveren Sint-Jan, het voorzitterschap van TechXperience nu Knooppunt Technologie 073 en Stichting ‘s-Hertogenbosch Vestingwerken en diverse rollen voor AgriFood Capital Werkt!

Willem, van harte gefeliciteerd met jouw benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wat een mooie onderscheiding, dik verdiend!

Chris, Carlijn, Kitty, Henny en Rigarda