Knooppunt Technologie 073 in Coronatijden

Op 12 maart belandden we in een intelligente lockdown. Van het ene op het andere moment werd alles anders. Ook voor het Knooppunt Technologie 073.

Primair Onderwijs

De eerste activiteit die we moesten annuleren was de op 1 april geplande leernetwerkbijeenkomst met als thema Bouwen aan O&O. Zodra het kan gaan we deze bijeenkomst opnieuw plannen.

Vanuit de Bossche Educatieve Makelaars kregen we van Signum Onderwijs de vraag wat wij op korte termijn konden betekenen bij het invullen van het online onderwijs. Hierop hebben we een voorstel Programmeermeester gedaan. Op basis van de bestaande leerlijn Programmeren  kunnen we 5 videolessen aanbieden waarbij de leerlingen worden begeleid door een ervaren programmeur/docent.

Het Ontdeklab 073 / de MOL 073 hebben we op verzoek ondersteund met allerlei online tools die ingezet kunnen worden door de docenten voor het thuisonderwijs, maar ook ouders konden hiermee aan de slag. Reactie van beheerder Rascha: blijf me stalken….! Wow wat is er veel moois!

Technologie wordt ineens zichtbaar ook in de andere domeinen en ook daarin hebben we ons sterk gemaakt en gedeeld.

Voortgezet Onderwijs
Door de lockdown kon de geplande week over Zorg & Techniek niet doorgaan. Een paar honderd leerlingen moesten worden teleurgesteld en alle afspraken met tientallen zorginstellingen en technische bedrijven uit de regio bleken voor niets te zijn gemaakt.

Direct na het begin hebben we gekeken of we scholen konden ondersteunen met laptops en hebben we VO-scholen geadviseerd over het verzorgen van online lessen over programmeren. Deze informatie wordt nu ook via Sterk Techniekonderwijs gedeeld.

Middelbaar Beroeps Onderwijs
Dit is ook studiekeuzetijd. Bij het Koning Willem I College kan je terecht voor een gratis studieadvies.

Een van de medewerkers van Knooppunt Technologie 073 is naast e-learning consultant ook parttime docent bij het KW1C en heeft ervoor gezorgd dat meetopdrachten die eerder alleen op school gedaan konden worden ook thuis uitgevoerd kunnen worden. Reactie van een student: … Ik vond het een erg interessant practicum. Ik ben erg blij dat de spullen speciaal zijn opgestuurd, mijn complimenten daarvoor. Ik vind het fijn om thuis toch nog wat gedaan te hebben aan een praktijk opdracht. Hierdoor heb ik wel het idee dat ik nog school heb! …

Overige activiteiten
Vanuit het Knooppunt Technologie 073 zijn we ook betrokken bij de CoderDojo’s die bibliotheek Babel iedere maand organiseert. We hebben inmiddels twee online Dojo’s verzorgd, waar kinderen gratis kunnen leren programmeren.
Meer online technologie-activiteiten staan op de site van het Platform Talent voor Technologie.

Gebruik deze periode
Veel mensen gebruiken deze periode om zich verder te professionaliseren. Leerkrachten leren op een ongelooflijk snelle manier de ins en outs van leren op afstand. Maar er valt nog zoveel meer te leren. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.brabantleert.nl/. Via dit initiatief van de Provincie Noord-Brabant heb je gratis toegang tot honderden gratis (goede en minder goede) e-learnings over verschillende onderwerpen.

Knooppunt Technologie nà Coronatijden
Na één maand lockdown beginnen we weer te dromen van tijden dat iedereen weer gewoon naar school kan. Zodra dit kan dan zullen scholen de handen vol hebben aan het weer opstarten van het onderwijs en het wegwerken van de opgelopen achterstanden.
Daarna komt er weer tijd voor nog meer implementatie van Technologie. Tot nu toe hebben we al heel veel geleerd over hoe je online les kan geven en wij willen naast de activiteiten die we al aanbieden ook meer online gaan doen. Dit geeft scholen de mogelijkheid om te differentiëren en wij kunnen ons hiermee nog beter focussen op de verschillende doelgroepen.

#frisuitdecrisis
Interessant om te volgen via twitter is Jan Heijmans met mooie nieuwe quotes #frisuitdecrisis

Alleen samen gaan we het redden!

Geplaatst in Nieuwsarchief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *